Šokoladas – vienas dažniausiai naudojamų ingredientų įvairiems konditeriniams gaminiams, pagamintas iš fermentuotų skrudintų maltų kakavos pupelių. Dažniausiai šokoladas saldinamas cukrumi, taip pat maistiniame šokolade naudojamos kitos sudėtinės dalys. 1826 m. šveicaras Filipas Sušaras pirmasis panaudojo kakavos melanžerį (kakavos ir cukraus malyklę), o jau 1888 m. šokolado gamyba atkeliavo į Lietuvą, Kaune pradėjo veiklą pirmoji šokolado ir cukrinės konditerijos įmonė.
Siekiant įprasminti šokolado atsiradimo Europoje datą, nuo 2009 m. liepos 7-ąją minima pasaulinė šokolado diena.
Skirtingas šokoladas skiriasi savo skoniu, sudėtimi. Populiariausios šokolado rūšys: pieninis šokoladas, juodasis šokoladas, baltasis šokoladas ir šokoladas su įvairiais priedais, pagardais. Šaltuoju sezonu itin mėgstamas karštas šokoladas. Šokolado nauda ir receptai su šokoladu – rubrikoje Skonis.