Alus – silpnas natūralus alkoholinis gėrimas, vienas iš seniausių istorijai žinomų žmogaus gaminamų produktų. Stiprumas 2,5–12 % alkoholio tūrio. Pagrindinės sudedamosios dalys: vanduo, salyklas, mielės. Skoniui suteikti dedami produktai: apyniai, cukrus, medus ir kt. Pagal fermentacijos metu naudojamas mieles alus skirstomas į apatinės fermentacijos (lageras), viršutinės fermentacijos (elis) ir savaiminės fermentacijos (Lambic).
Tradiciniais būdais alus verdamas daugiausia šiaurinėje Lietuvos dalyje (Biržų, Pasvalio rajonai). Šiuo metu daugiausiai Lietuvoje gaminamas šviesusis lager alus – Pilsner, Dortmunder Export ir Helles. Taip pat gaminamas Baltijos porteris. XXI a. pradžioje paplito kvietinis alus. Kitos alaus rūšys mažiau populiarios. Naminio alaus gamybos amatu užsiima aludariai.
Pirmą rugpjūčio penktadienį švenčiama Tarptautinė alaus diena.