Dešimtys tūkstančių žmonių prisijungė prie protestų prieš Izraelio teismų pertvarką

Lrytas.lt

2023-05-07 10:39

Dešimtys tūkstančių izraeliečių šeštadienį (gegužės 6 d.) prisijungė prie protestų visoje šalyje prieš ministro pirmininko Benjamino Netanyahu planus sugriežtinti Aukščiausiojo Teismo kontrolę. Planuojamas kapitalinis pertvarkymas, kuris leistų vyriausybei kontroliuoti Aukščiausiojo Teismo teisėjų paskyrimą ir leistų parlamentui nepaisyti daugelio sprendimų, buvo sustabdytas oponentams surengus vienus didžiausių kada nors Izraelyje matytų gatvių protestų, jau 18-ą savaitę iš eilės.

Vyriausybė kaltina aktyvistus teisėjus vis labiau pasisavinus parlamento vaidmenį ir teigia, kad reikia pertvarkyti sistemą, kad būtų atkurta pusiausvyra tarp teismų ir išrinktų politikų. Kritikai teigia, kad tai pašalins gyvybiškai svarbius stabdžius ir atsvarus, kuriais grindžiama demokratinė valstybė, ir perduos nekontroliuojamą valdžią vyriausybei.

Praėjus penkiems mėnesiams nuo kraštutinių dešiniųjų koalicijos kadencijos, 74% izraeliečių mano, kad vyriausybė veikia prastai, rodo Izraelio visuomeninio transliuotojo penktadienį paskelbta apklausa.

Naujausi įrašai

Žiūrimiausi įrašai

Klausyk Lrytas.TV

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.