Peru tęsiasi kruvini protestai: Limoje ir trijuose kituose regionuose paskelbta nepaprastoji padėtis

Lrytas.tv, „Reuters“ ir BNS

2023-01-15 12:45, atnaujinta 2023-01-15 14:07

Peru vyriausybė vėlų šeštadienį paskelbė nepaprastąją padėtį sostinėje Limoje ir trijuose kituose regionuose dėl protestų prieš prezidentę Diną Boluarte, kurie pastarosiomis savaitėmis nusinešė mažiausiai 42 gyvybes. Šia 30 dienų galiosiančia priemone kariuomenei suteikiama teisė įsikišti siekiant palaikyti tvarką ir sustabdomos kai kurios konstitucinės teisės, pavyzdžiui, judėjimo ir susirinkimų laisvė, teigiama oficialiame leidinyje paskelbtame dekrete.

Nuverstojo prezidento Pedro Castillo šalininkai nuo gruodžio mėnesio visoje Pietų Amerikos šalyje rengė eitynes ir barikadavo gatves, reikalaudami naujų rinkimų ir D. Boluartės nušalinimo. Penktadienio vakarą ji atsisakė atsistatydinti, sakydama per televiziją transliuotą kalbą: „Mano įsipareigojimas yra su Peru.“ Nepaprastoji padėtis galioja ne tik sostinėje, bet ir Kusko, Puno regionuose ir Kaljao uoste, esančiame šalia Limos. Daugiau nei 100 kelių užtvarų šeštadienį blokavo eismą visoje Peru, daugiausia pietuose, kur buvo protestų epicentras, ir aplink Limą. Šeštadienį vėl atidarytas vartais į Peru turizmo brangakmenį Maču Pikču laikomas Kusko tarptautinis oro uostas, kuris buvo uždarytas dėl įsiplieskusių protestų.

Naujausi įrašai

Žiūrimiausi įrašai

Klausyk Lrytas.TV

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.