Rimas Šapauskas: „Tie, kurie patirdavo smurtą, vėliau smurtaudavo prieš kitus“

VA Caritas

2017-08-16 07:50

Dabartinėje visuomenėje nėra vieningo supratimo, koks turėtų būti tikras vyras. Labai stiprią žymę mūsų sąmonėje yra įrėžusi sovietinė sistema, kurioje „kietas vyrukas“ būdavo išgeriantis, smurtaujantis, mergišius. Dažnas dabartinis vyras tokį pavyzdį matė ir savo šeimoje – tėvo, senelio elgesyje. Kur veda toks „vyriškumas“ ir kokį elgesį jis skatina?

Žurnalistas, laidų ir renginių vedėjas Rimas Šapauskas dalijasi prisiminimais iš mokyklos metų, kur sovietiniais laikais smurto kultūra tarp berniukų buvo labai gaji – vyresni skriaudė jaunesnius, stipresni – silpnesnius. Visi nesutarimai ar problemos buvo sprendžiamos jėga. Anot Rimo, liūdniausia tai, kad patyrusieji smurtą vėliau smurtaudavo prieš kitus, taip užsukdami amžiną, nesibaigiantį smurto ratą. „Caritas“ savanoris Zigmantas, komentuodamas Rimo patirtis, įvardija kitus būdus konfliktams spręsti, nenaudojant jėgos ir smurto.

„Sužeisti“ - Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ projektas, kuriuo siekiama mažinti smurtinę kultūrą mūsų šalyje. Jums pristatysime pokalbių su visuomenėje žinomais žmonėmis seriją. Joje pašnekovai pasakoja apie įvairiais gyvenimo laikotarpiais patirtą smurtą ir dalijasi jausmais, patiriamais būnant „sužeistais“. Jų patirtis komentuoja psichologai, sielovadininkai ir socialiniai darbuotojai, siūlydami veiksmus, kurių kiekvienas galime imtis, kad užkirstume kelią smurtui.

Jeigu ir Jūsų aplinkoje smurtaujama, jeigu norite apie tai pakalbėti, kreipkitės į Vilniaus arkivyskupijos „Caritą“: Tel. 8 5 2611014 el.p.: href="mailto:info@vilnius.caritas.lt">info lang="en-US">@vilnius.caritas.lt

Naujausi įrašai

Žiūrimiausi įrašai

Klausyk Lrytas.TV

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.