Augalų genetiniai ištekliai saugomi ir gamtinėse buveinėse, ir šaldytuvuose

Lrytas.lt

2017-08-17 11:50, atnaujinta 2017-08-22 14:29

Skirtingos augalų rūšys ir veislės dėl daugelio priežasčių pamažu nyksta. Siekiant išsaugoti augalų įvairovę, daliai jų steigiami specialūs draustiniai, o tūkstančiai vertingų augalų sėklų saugomi keliasdešimtyje šaldytuvų. Šių išteklių atrinkimu, saugojimu, naudojimu ir atkūrimu rūpinasi augalų genų bankas.

Mūsų šalyje, kaip ir visame pasaulyje, genetinė įvairovė mažėja – žemės ūkyje naudojama nedaug veislių, todėl vis daugiau dėmesio skiriama kultūrinių augalų gentainiams gamtoje ar laukinėms jų formoms, ieškoma genų, sąlygojančių augalų adaptaciją bei išgyvenimą kintančio klimato ir intensyvėjančios žmogaus veiklos sąlygomis.

Šiuo metu saugotinų augalų genetinių išteklių sąraše yra apie 4600 veislių. Saugykloje Augalų genų banke yra saugoma per 3300 genetinių išteklių augalų sėklų pavyzdžių, o dar papildomai yra kitų rūšių, kurios yra saugomos lauko kolekcijose, botanikos soduose, mokslinių tyrimų institutuose.

Naujausi įrašai

Žiūrimiausi įrašai

Klausyk Lrytas.TV

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.